Å integrere alle er utopi

Blefjell 20110315. Skitur til hytte. Hyttetur. Serveringssted. Folk går fiskebein, fiskeben. Vinterferie, skisøndag, skiturer, sol og snø, vimpel (flagg ). Typisk norsk.FOTO: Berit Keilen / SCANPIX
FOTO: Berit Keilen / SCANPIX

Under en debatt i Arendalsuka begikk jeg tabben og uttalte at «vi kan ikke forvente at alle lar seg integrere». Det er nok fornuftig å utdype dette, før det ender opp som skjermdump hos noen av Norges mest eminente samfunnsdebattanter. 

Det å tro at man kan integrere alle er utopi. Det er som alle andre urealistiske målsetninger, slik som en mobbefri skole eller fred på jord. Det høres fint ut, men i realiteten er det ikke mulig å få til. 

Vi må erkjenne at en viss andel av innvandrerbefolkning vil ikke la seg integrere, iallfall ikke i første generasjon. Dette til tross for at de kommer seg i jobb og lærer seg språket. De ønsker ikke eller klarer ikke bli en del av AS Norge, ei heller bidra til å føre lande i en positiv retning. I en del tilfeller ser vi faktisk aktiv motstand. Eksempler på dette ser vi hos foreldre som kontakter moskeer for å få hjelp til «avnorsking» eller «kulturerehabilitering» 

Dette fenomenet ble grundig dokumenter i Dagens Næringslivs reportasjen om Minhaj Ul Quran, fra 2004. Der foreldre kontakter moskéen for å få hjelp fordi barna har blitt alt for «norske».  Moskeens løsningen er å sende dem til en av koranskolene i Pakistan. Vi kan også se hijab på barn, korrupsjon i Oslos drosjenæring og æresvold som aktiv motstand mot det norske. Ikke fordi korrupsjon og vold er fenomener som tilhører kun «de andre», men fordi dette kan sees som utslag av en manglende tillit til Norge og «det norske». 

I dag er Norge ett av landene i verden med den høyeste grad av tillit mellom innbyggeren og staten. Vi stoler blindt på at våre myndigheter vil oss vel, at politibetjenten som stopper oss i trafikkontroll ikke er korrupt og at læreren gjør sitt beste uavhengig av bestikkelser og gaver. Vi tar domstolenes og byråkratenes uavhengighet som en selvfølge.

Les også: Tajik: «Dette er de ekte norske verdiene»

For mange av dem som kommer til Norge som flyktninger har dette vært langt fra virkeligheten. Er man heldig så har man en vag drøm om politikere som vil innbyggeren vel, og et politikorps som ikke er korrupt.  

Samtidig som den manglende tilliten finnes hos Norges nye innbyggere, ser vi fremveksten av høyreekstreme grupper som står for et verdigrunnlag som er destruktivt. Disse gruppene uttrykker intoleranse for noe av det som gjøre Norge til et av verdens beste land å bo i. Med denne intoleransen truer disse gruppene landets utvikling.  

Fra debatten: «Er det bare flaks som gjør at noen blir integrert?» IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn,stormberggründer og leder Steinar J. Olsen, KS-direktør Anne-Cathrine Hjertaas, Mahmood Farahmand  og Kompetanse Norge-direktør Gina Lund. Foto:Johny Vågenes

Det er derfor viktig og nødvendig å ha fokus på hva det betyr å være norsk, og hva Norge i fremtiden skal være.

Det betyr ikke at Norge skal bestå av nisseluer og vaffelspissende langrennsløpere. Personlig foretrekker jeg å grille kebaben min på bålpanna i solveggen på hytta, mens barna venter på påskeharen og løper rundt i mariusgenserne sine.

Vi må klare å å ha flere tanke i hodet samtidig. Vi må enes om hva vi ønsker å bevare, hva skal vi innlemme og hva er vi villig til å akseptere i fremtiden. Det er og vil alltid være en utvikling og en påvirkning fra ulike retninger, men noen grunnleggende forhold må ivaretas. For meg er ytringsfriheten og likestilling viktig og anses som avgjørende faktorer.  

Uansett hvor håpløs og meningsløs det ser ut til at verdidebatten er, må vi ikke slutte å diskutere. Det handler om fremtiden og å prøve å finne en vei som de fleste kan enes om. Denne debatten må tas på alvor uten at det reduseres til vafler og lusekofte, eller brunbeising og latterliggjøring.

12 kommentarer

steinar

17.08.2017 kl.15:39

Når folk frivillig reiser til Norge, vet de hva de går til. Hvis de ikke lar seg integrere, men protesterer på våre skikker og lover, skal de heller ikke ha økonomisk støtte for å bli boende, men sendes tilbake til den kulturen de vil leve etter.

Varus

17.08.2017 kl.15:46

Synes du underkommuniserer konsekvensene av å mangle tillit til myndighetene. Det er ganske store og alvorlige konsekvenser hvis det får utvikle seg. Korrupsjon og nepotisme, som er blant konsekvensene, river samfunnsinstitusjoner og myndigheters handlingsrom i småbiter.

Ellers enig med deg - og håper du fortsetter å ta opp disse sidene i samfunnsdebatten for du framstår med stor troverdighet og innsikt.

MF

17.08.2017 kl.17:05

Varus: Jeg hadde i utgangspunktet med tre avsnitt om nettopp dette, men valgte å redusere det slik at teksten fikk bedre flyt. ER enig med deg om at dette er en viktig og avgjørende aspekt ved integrering.

Morten Archer

17.08.2017 kl.16:23

Bra innlegg. Vi kommer ikke til å få integrert alle. Det er riktig, på samme måte som at vi aldri blir kvitt mobbing. Det som er viktig er at vi får mobbingen ned på et så lavt nivå som mulig og at vi hele tiden jobber for å motarbeide mobbing og at vi følger opp de tilfellene der det skjer. Tilsvarende med (mangel på) integrering.

Verdidebatten er viktig og må holdes i gang. En viktig verdi for meg er å akseptere at andre har helt andre verdier enn meg. Så lenge jeg kan akseptere handlingene deres, kan jeg leve med deres verdivalg.

Judas Iscaroit

17.08.2017 kl.16:53

Det som er viktig er å bygge ned den løgnaktige og feilslåtte multikulturen.

Krag Jørgensen

17.08.2017 kl.20:13

Se bare på Stortingspolitikerne. De er de største mobberne i landet. Og det er disse som skal fortelle oss at vi ikke skal mobbe andre.

Av alle "velferdsflyktninger" hvorfor kan vi ikke åpne dørene for de kristne? Hvorfor må vi på død og liv kun ta inn araber muslimer som ikke kan integrere seg?

Lagertha

17.08.2017 kl.20:25

Hvor mange ikke-muslimer må miste sine jobber, bli kalt rasister uten grunn? Hele samfunnet blir jo ødelagt, høyt utdanna borgere fra landet får sine liv ødelagte av Islam og muslimer!! Det er ikke noen vits i å ta utdanning lenger om man ikke er politisk korrekt! Dette er mye verre enn at man ikke kan bekjempe mobbing!

Synne

18.08.2017 kl.10:25

Bra innlegg!

For det spiller jo ingen rolle hva folk spiser til middag, eller hvor de ferierer... Hvis vi alle bare kan være gode forbilder for våre etterkommere, vil alt ordne seg til slutt.

Lagertha: Litt konkurranse må vi rett og slett tåle.

Lagertha

18.08.2017 kl.13:01

Synne: konkurranse i forhold til hva?? Det er da ikke noen konkurranse - er man imot og ikke liker Islam så ER slaget tapt. Man fordømmer terror begått i Islams navn, men vil gjerne leve under islam.

Meg

18.08.2017 kl.13:30

Bra skrevet! Som du sier så er samfunnet i utvikling, og vi må enes om hva som skal aksepteres og hva som er retningen inn i fremtiden. Jeg er litt redd for at dagens fokus på manglende integrering av innvandrere (som er svært viktig, for all del!) gjør at vi kanskje glemmer andre områder i samfunnet. For eksempel har Transparency International redusert Norges ranking når det gjelder korrupsjon, med utviklingen i offentlig sektor som begrunnelse. Og i en ny undersøkelse viser det seg at nesten 60% av innbyggerne i kommunen min er redd det foregår korrupsjon innen kommunalsektoren her. Er det noe som virkelig kan ødelegge et samfunn så er det korrupsjon, og jeg mener det kan skade mye mer enn manglende integrasjon av nyeinnbyggere nettopp fordi fokus på problemstillingen uteblir. Det undergraver nettopp tilliten til "det norske".

Stale

18.08.2017 kl.13:38

Poenget hadde faktisk ikke trengt å være om man lar seg integrere eller ikke.

Poenget kunne vært om man:

1. Følger norsk lov.

2. Forsørger seg selv og sine uten offentlig hjelp.

Hvis disse kriteriene er oppfylt, kan folk for min del få be til hvem de vil, gå rundt omkring med rare hatter på hodet eller på andre måter realisere seg og sine guder til krampa tar de.

Vi andre kaller dette for hobby og dekker kostnaden av egen lomme.

Det som blir så innmari feil er når det kreves at resten av befolkningen skal dekke deres livsopphold i all overskuelig fremtid og i tillegg tilpasse seg deres sære og merkelige vaner!

00PS

18.08.2017 kl.16:53

Olav den Hellige kristnet Norge på en brutal måte.

Hadde dette skjedd i dag, ville mange nordmenn flyktet fra Norge til et tryggere land....

Skriv en ny kommentar

hits